OMDAT HET LEVEN LEUK MAG ZIJN!

HADO: De VR Sport van de Toekomst!

HADO: De VR Sport van de Toekomst!

HADO

E-sports worden steeds populairder. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd worden er steeds meer en grotere e-sports evenementen georganiseerd. Veelal zijn dit sporten waarbij spelers achter een computerscherm of een console online tegen elkaar strijden, maar HADO brengt hier verandering in. HADO is een zogeheten augmented reality sport: spelers kunnen met behulp van augmented reality techniek fysiek én digitaal tegen elkaar strijden. Hoe deze sport precies in zijn werk gaat en hoe de techniek achter deze sport werkt leggen we uit in deze blog.

Wat is HADO?

HADO kan zich het beste beschrijven als virtueel trefballen. Het is een e-sports en maakt een combinatie tussen het fysieke bewegen en het virtuele gamen. Met behulp van augmented reality technologie ziet een speler zowel de echte fysieke ruimte als een virtueel speelveld en bal. Deze worden in de augmented reality headset die de speler op heeft tijdens het spel weergegeven.

Wanneer een game van HADO start, kan de speler met zogeheten ‘Hadoken’ ballen gooien. Ook kunnen spelers zichzelf verdedigen tegen aanvallen met een schild. HADO wordt gespeeld op een speelveld waarbij ieder team zijn eigen kant heeft. De wedstrijden van HADO worden kun je 2 tegen 2 of 3 tegen 3 spelen en heeft 4 rondes van ieder 80 seconden. Het team dat aan het einde van deze 4 rondes de meeste punten heeft is de winnaar. Bekijk hier een video van hoe een HADO wedstrijd eruit ziet.

Naast een fysiek intensieve sport, is HADO ook nog eens een hele tactische sport. Met je team kun je een strategie bedenken en bepalen. Voor iedere ronde die je speelt krijg je een aantal punten die je kan toewijzen aan jouw hadoken power-ups. Zo kun je bijvoorbeeld de snelheid of grootte van de ballen die je gooit ophogen, je recharge-tijd verkorten of het aantal schilden dat je hebt vergroten. Door deze punten tactisch samen met je team tactisch te verdelen kun je dus een voorsprong krijgen op de tegenstanders en zo de overwinning vaststellen.

HADO

Hoe werkt de techniek achter HADO?

HADO maakt gebruik van augmented reality techniek. Dit is anders dan bijvoorbeeld virtual reality. Bij virtual reality is alles om een gebruiker heen virtueel. De complete omgeving wordt dus vervangen door een digitale omgeving. Bij augmented reality is dit niet zo. In plaats van dat de hele fysieke omgeving wordt vervangen door een virtuele omgeving, wordt er bij AR-technologie slechts een klein deel digitaal gemaakt. In het geval van HADO zie je dus nog steeds de echte fysieke omgeving voor je, maar zie je een digitale hadoken-bal op en van je af vliegen. Deze digitale ballen moet je zien te afwijken of afstoten met het schild.

HADO gebruikt hiervoor eigen ontwikkelde AR-brillen. Dit zijn draadloos en lichtgewicht brillen die niet in de weg zitten tijdens het spelen. In deze brillen zit geen ingebouwde processor zoals bijvoorbeeld bij een Quest 2, maar in de brillen van HADO zit een Apple-smartphone. De reden dat er voor deze telefoon is gekozen, is omdat de camera van de Apple-smartphone een ingebouwde dieptesensor heeft waarmee je de diepte van de ruimte kunt scannen. Hierdoor krijg je tijdens het spelen dus echt het gevoel dat er ballen op je afkomen en je ballen naar andere spelers kunt gooien. Naast de smartphones die in de AR-brillen zitten, draagt een speler ook een armband met daarin een smartphone. Hiermee kun je kunnen de digitale ‘hadoken-ballen’ afgevuurd worden. De wedstrijden zijn op te starten via een externe tablet. Dit maakt het voor de wedstrijdleiding of de operator extra makkelijk om een wedstrijd te leiden.

HADO

Wie spelen HADO?

Van origine komt HADO uit Japan. In Japan wordt HADO al door een groot publiek omarmt en worden er heuse wedstrijden en competities georganiseerd (met serieus prijzengeld). In Nederland is HADO iets minder bekend, maar is de sport een flinke opmars aan het maken. Zo zijn er verschillende centra in Nederland (variërend van sportcentra tot entertainment hallen) die HADO inmiddels al aanbieden. En allemaal geven ze hetzelfde aan: HADO is dé sport van de toekomst!

Wil je HADO zelf een keer proberen? Dat kan in een van de volgende HADO Arena’s:

×

Hi!

Wij helpen je graag verder klik op ons onderstaande logo.

× Hoe kan ik je helpen?