OMDAT HET LEVEN LEUK MAG ZIJN!

Had ik dat toen maar geweten

Had ik dat toen maar geweten

verkeerde studiekeuze

Reflecties op studiekeuzes voor mbo, hbo of universiteit variëren sterk per individu.

Veel mensen waarderen de vaardigheden en kennis die ze destijds hebben opgedaan, maar zouden waarschijnlijk toch een andere studierichting hebben gekozen als ze vooraf meer inzicht hadden gehad in hun persoonlijke interesses en carrièremogelijkheden. Wat men destijds had willen hebben is een beter begrip van zichzelf en hoe dit zich vertaalt naar passende banen. Sommigen hebben ook gewoon echt spijt van hun keuze. Zij hebben de studie niet echt leuk gevonden en ook niet de baan gevonden die bij hen past.

Onzekere studiekeuze

Uit onderzoek blijkt dat de trend is dat vele studenten zich wel enigszins op de arbeidsmarkt hebben gericht maar dat zij eigenlijk niet weten wat hen te wachten staat na hun studie. Voor sommige studies geldt dit zelfs voor bijna 90% van de eerstejaars studenten. Het is ook bekend dat na vier jaar ongeveer een kwart van de internationale studenten niet meer in Nederland studeert zonder een diploma te hebben behaald. En degenen die wel afstuderen voelen zich alleen en onzeker over hun toekomst, wat suggereert dat een aanzienlijk aantal studenten tijdens hun studie niet precies weet welke baan ze willen als ze afgestudeerd zijn.

Eerst baankeuze en dan studiekeuze of eerst studiekeuze en dan baankeuze

Het lijkt logisch om eerst te bepalen welke baan je later wilt hebben en dan de juiste studie te kiezen. In de praktijk gebeurt het echter vaak andersom. Studenten kiezen eerst een studie en denken later pas na over de baan die ze willen hebben. Er zijn verschillende redenen.

Veel jongeren zijn nog niet volledig zeker van hun toekomstige carrièrepad. Ze hebben wel interesses, maar weten nog niet precies welke specifieke baan daarbij past.

Sommige studenten kiezen bewust voor een brede studie, zoals bedrijfskunde, psychologie of communicatiewetenschappen. Ze hopen dat deze brede basis hen later meer opties zal geven op de arbeidsmarkt.

Tijdens de studie kan het zelfinzicht toenemen. Dit kan leiden tot een heroverweging van de studie en zelfs de gewenste baan. En omdat onderwijsinstellingen veelal een breed scala aan studierichtingen hebben, kunnen studenten gemakkelijk van studie veranderen zonder van instelling te hoeven wisselen. Maar het blijft zonde van je tijd, geld en energie toch?

Verkeerde studie- en baankeuze

Mensen die een studie kiezen die niet echt bij hen past zullen hoogstwaarschijnlijk in een baan terecht komen die ook niet bij hen past. Mensen die kiezen voor een toekomstige baan die niet bij hen past zullen hoogstwaarschijnlijk ook een studie kiezen die niet bij hen past.

Deze mensen gaan zichzelf natuurlijk tegenkomen. En natuurlijk is er iets te zeggen over het hebben van financiële zekerheid, daar is echt geen misverstand over.

Maar realiseer je dat dit ook zo kan zijn met een studie en een baan die wel bij je passen.

Samenvatting

Het komt veel voor dat mensen die al enige tijd werkzaam zijn, in hun jeugd meer begeleid hadden willen worden in het ontdekken van hun passies en sterke punten in plaats van te kiezen voor een ‘veilige’ optie of wat anderen van hen verwachtten.

Maar er is een oplossing voor deze mensen, zij kunnen dit nog steeds gaan ontdekken.

En voor de jongeren die voor een studiekeuze staan en te zijner tijd niet met een gevoel van spijt terug willen kijken op hun studie of loopbaan is er ook een oplossing.

Voorkom het toekomstig moment van “had ik dat toen maar geweten”.

Pak nu het moment en zeg “ik wil zelfinzicht en de juiste keuzes maken”.

DE CARRIÈREPUZZEL geeft jou de inzichten en de antwoorden.

×

Hi!

Wij helpen je graag verder klik op ons onderstaande logo.

× Hoe kan ik je helpen?