OMDAT HET LEVEN LEUK MAG ZIJN!

Hoe kun je nieuwe beroepen ontdekken die in de toekomst gaan ontstaan?

Hoe kun je nieuwe beroepen ontdekken die in de toekomst gaan ontstaan?

Nieuwe beroepen

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven, maar het verandert voortdurend door verschillende factoren zoals maatschappij, economie, technologie, milieu en kunstmatige intelligentie. Hoe kun je nieuwe beroepen ontdekken die in de toekomst gaan ontstaan?

Wees nieuwsgierig

Een manier om nieuwe beroepen te ontdekken is om alert te zijn op de ontwikkelingen en trends op het gebied van werk. Dit betekent dat je regelmatig onderzoek doet naar wat er speelt en gaat spelen in de arbeidsmarkt, welke vaardigheden en kwaliteiten worden gevraagd, welke functies en sectoren worden beïnvloed, welke technologieën en innovaties worden gebruikt, etc. Door alert te zijn op deze trends en ontwikkelingen kun je zien welke mogelijkheden er zijn voor jouw talenten, welke knelpunten er zijn en welke kansen er zijn.

Wees flexibel en leergierig

Een andere manier om nieuwe beroepen te ontdekken is om flexibel en leergierig te zijn.

Dit betekent dat je openstaat voor nieuwe ervaringen, feedback, samenwerking en experimenteren. Je bent bereid om uit je comfortzone te stappen, om nieuwe dingen te proberen of te leren, om foutjes te maken en ervan te leren. Door flexibel en leergierig te zijn kun je zien hoe jouw talenten kunnen worden verbeterd of aangepast aan nieuwe situaties of taken.

Wees proactief en initiatiefrijk

Eerder nog een andere manier om nieuwe beroepen te ontdekken is om proactief en initiatiefrijk te zijn. Dit betekent dat je niet wacht tot iemand anders vertelt wat er moet gebeuren, maar dat jij zelf initiatief neemt om dingen vooruit te werken. Je hebt duidelijke doelen en prioriteiten voor jouw werk, je neemt zelf beslissingen over hoe jij jouw tijd en middelen gebruikt, je durft risico’s te nemen of foutjes te maken. Door proactief en initiatiefrijk te zijn kun je zien hoe jouw talenten kunnen worden ingezet voor het bereiken van resultaten of het creëren van waarde.

Toekomstige beroepen

Met een beetje fantasie zou je je de volgende toekomstige beroepen kunnen voorstellen waarvan sommigen al deels aanwezig zijn.

Cybersecurity Specialist:

Een Cybersecurity Specialist is iemand die zich bezighoudt met het beschermen van de digitale systemen, netwerken en gegevens van organisaties, overheden of individuen tegen cyberaanvallen, hackers, malware, phishing, ransomware, etc. Een Cybersecurity Specialist moet op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën, methoden, bedreigingen en oplossingen op het gebied van cybersecurity en kan ook advies, training, onderzoek of innovatie bieden op het gebied van cybersecurity.

Circulaire Economie Consultant:

Een Circulaire Economie Consultant is iemand die organisaties, overheden of individuen helpt om over te stappen van een lineaire naar een circulaire economie, waarbij afval wordt verminderd, hergebruikt, gerecycled of geregenereerd. Een Circulaire Economie Consultant moet kennis hebben van de principes, strategieën, modellen en voordelen van de circulaire economie en ondersteuning bieden bij analyse, ontwerp, implementatie of evaluatie op het gebied van de circulaire economie.

Kunstmatige Intelligentie Kunstenaar:

Een Kunstmatige Intelligentie Kunstenaar is iemand die kunstwerken maakt met behulp van kunstmatige intelligentie, zoals algoritmes, neurale netwerken, generatieve modellen, etc. Een Kunstmatige Intelligentie Kunstenaar moet creatief, technisch en artistiek zijn en kan samenwerken met andere kunstenaars, wetenschappers of het publiek.

Bioprinter:

Een Bioprinter is iemand die zich bezighoudt met het printen van biologisch materiaal, zoals organen, weefsels, cellen of voedsel. Een Bioprinter moet kennis hebben van de biologie,

de technologie, de ethiek en de regelgeving op het gebied van bioprinten en kan tevens ondersteuning bieden bij onderzoek, ontwikkeling, toepassing en innovatie.

Virtuele Realiteit Therapeut:

Een Virtuele Realiteit Therapeut is iemand die gebruik maakt van virtuele realiteit om mensen te behandelen voor verschillende psychische of lichamelijke klachten, zoals angst, depressie, trauma, pijn of verslaving. Een Virtuele Realiteit Therapeut moet kennis hebben van de psychologie, de technologie, de methoden en de effecten van virtuele realiteit.

Klimaatcoach:

Een Klimaatcoach is iemand die mensen, organisaties en overheden helpt om hun impact op het klimaat te verminderen, te compenseren of te neutraliseren. Een Klimaatcoach moet kennis hebben van de oorzaken, gevolgen, oplossingen en kansen van klimaatverandering.

Nanotechnoloog:

Een Nanotechnoloog is iemand die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen, testen en toepassen van nanomaterialen, nanodevices en nanosystemen. Een Nanotechnoloog moet kennis hebben van natuurkunde, scheikunde, biologie en de techniek op nanoschaal.

Gamification Designer:

Een Gamification Designer is iemand die gebruik maakt van spelprincipes, en -technieken om niet-spelgerelateerde activiteiten, processen of doelen leuker, motiverender en effectiever te maken. Hij of zij moet kennis hebben van de psychologie, de pedagogiek, de sociologie en de technologie van gamification.

Wees nieuwsgierig, flexibel, leergierig, initiatiefrijk, kom in actie en ga ontdekken hoe je jouw talenten kan blijven benutten in veranderende of nieuwe banen.

Nu is het moment om je (loop)baan te herijken en andere mogelijkheden te onderzoeken!!

×

Hi!

Wij helpen je graag verder klik op ons onderstaande logo.

× Hoe kan ik je helpen?