OMDAT HET LEVEN LEUK MAG ZIJN!

Het belang van kernwaarden, missie en visie in sales

Het belang van kernwaarden, missie en visie in sales

Als je een (startende) ondernemer bent, wil je natuurlijk succesvol zijn in je sales. Je wilt je producten of diensten verkopen aan klanten die daar behoefte aan hebben. Maar hoe doe je dat? Hoe onderscheid je je van je concurrenten? En hoe zorg je voor een goede relatie met je klanten? Hoe bepaal je je strategie en je tactieken? Het antwoord op al deze vragen begint bij het formuleren van je kernwaarden, missie en visie.

Wat zijn kernwaarden, missie en visie?

Kernwaarden zijn de principes die je leiden in je handelen. Ze zijn de basis van je organisatiecultuur en je merkidentiteit. Ze laten zien waar je voor staat en waar je in gelooft.

Voorbeelden van kernwaarden zijn: integriteit, klantgerichtheid, innovatie, duurzaamheid, etc.

Missie is de reden waarom je bestaat als bedrijf. Het is je bestaansrecht en je primaire functie.

Het beschrijft wat je doet, voor wie je het doet en wat je onderscheidend vermogen is. Je missie is je belofte aan je klanten en je stakeholders.

Voorbeelden van missies zijn: “Wij maken de wereld mooier met onze bloemen” of “Wij helpen mensen gezonder te leven met onze voedingssupplementen”.

Visie is je toekomstbeeld als bedrijf. Het is je ambitie en je droom. Het beschrijft waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken. Je visie is je inspiratie en je richting.

Voorbeelden van visies zijn: “Wij willen de grootste online bloemenwinkel van Nederland worden” of “Wij willen de beste kwaliteit voedingssupplementen leveren aan onze klanten”.

Waarom zijn kernwaarden, missie en visie belangrijk voor sales?

Ze geven je een duidelijk doel en focus. Je weet waar je voor gaat en waar je je energie op richt.

Ze helpen je om je te onderscheiden van je concurrenten. Je kunt je klanten laten zien wat je uniek maakt en waarom ze voor jou moeten kiezen. Daarmee geef je klanten vertrouwen en loyaliteit.

Je kunt je klanten binden en boeien met je verhaal en ze creëren een positief imago en een sterke reputatie. Je kunt van je klanten ambassadeurs en fans maken en je kunt je klanten aanbevelingen en referenties laten geven.

Wat zijn de risico’s van geen kernwaarden, missie en visie in sales?

Als je geen kernwaarden, missie en visie hebt in sales, loop je veel risico’s. Dit zijn enkele voorbeelden van de gevolgen die je kunt verwachten:

 • Je hebt geen richting en geen focus
 • Je doet maar wat en je verspilt je tijd en je geld
 • Je hebt geen strategie en geen tactieken
 • Je hebt geen meetbare doelen en geen resultaten
 • Je hebt geen onderscheidend vermogen en geen meerwaarde
 • Je bent een van de velen en je hebt geen toegevoegde waarde
 • Je hebt geen groei en geen winst
 • Je hebt geen goede relatie met je klanten
 • Je hebt geen vertrouwen en geen loyaliteit
 • Je hebt geen binding en geen boeiing
 • Je hebt geen betrokkenheid en geen enthousiasme
 • Je hebt geen positief imago en geen sterke reputatie
 • Je hebt geen ambassadeurs en geen fans
 • Je hebt geen aanbevelingen en geen referenties

Hoe formuleer je je kernwaarden, missie en visie?

Om je kernwaarden, missie en visie te formuleren, kun je de volgende stappen volgen:

 • Begin met jezelf

Vraag je af wat je drijft, wat je passie is, wat je waarden zijn, wat je visie is, wat je missie is. Schrijf alles op wat in je opkomt.

 • Betrek je klanten

Vraag je af wie je klanten zijn, wat hun behoeften zijn, wat hun wensen zijn, wat hun problemen zijn, wat hun dromen zijn. Doe onderzoek, vraag feedback, luister naar je klanten.

 • Analyseer je concurrenten

Vraag je af wie je concurrenten zijn, wat ze doen, hoe ze het doen, waar ze goed in zijn, waar ze slecht in zijn. Doe een SWOT-analyse, kijk naar hun sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen.

 • Formuleer je kernwaarden, missie en visie

Gebruik de informatie die je hebt verzameld om je kernwaarden, missie en visie te formuleren. Zorg dat ze eenvoudig, duidelijk, realistisch en inspirerend zijn. Zorg dat ze aansluiten bij jezelf, je klanten en je concurrenten.

Conclusie

Kernwaarden, missie en visie zijn essentieel voor sales. Ze geven je een doel, een focus, een onderscheidend vermogen, een meerwaarde, een goede relatie, een positief imago en een sterke reputatie. Zonder kernwaarden, missie en visie loop je veel risico’s en mis je veel kansen.

Daarom is het belangrijk om je kernwaarden, missie en visie te formuleren en te communiceren. Zo zul je succesvol zijn in je sales.

LEES MEER

×

Hi!

Wij helpen je graag verder klik op ons onderstaande logo.

× Hoe kan ik je helpen?