OMDAT HET LEVEN LEUK MAG ZIJN!

De kracht van zelfontdekking en zelfinzicht

De kracht van zelfontdekking en zelfinzicht

Nieuwe uitdaging

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in je werk? Wil je weten welke baan het beste bij je past? Dan is het belangrijk om jouw carrièrepuzzel op te lossen. De carrièrepuzzel bestaat uit vijf stappen. Deze helpen om jezelf beter te leren kennen, de juiste beroepselectie te maken, je succesfactoren te benoemen en de werkcultuur te vinden waarin je het meest gelukkig bent. En een plan van aanpak te maken om je doelen te bereiken. In deze blog leg ik je uit wat deze stappen inhouden en waarom ze zo belangrijk zijn.

Zelfontdekking en zelfinzicht

Zelfontdekking en zelfinzicht

De eerste stap is zelfontdekking en zelfinzicht. Dit betekent dat je inzicht krijgt in je gedragsstijl en competenties.

Je gedragsstijl is de manier waarop je communiceert, samenwerkt, problemen oplost en beslissingen neemt. Je competenties zijn de kennis, vaardigheden en eigenschappen die je hebt ontwikkeld. Door je gedragsstijl en competenties te kennen, kun je beter bepalen wat je sterke

en zwakke punten zijn, wat je motiveert en wat je energie geeft of kost.

Beroepselectie

De tweede stap is de juiste beroepselectie. Dit betekent dat je op basis van je gedragsstijl en competenties een lijst maakt van beroepen die bij je passen. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je leuk vindt, maar ook naar wat je goed kunt en waar vraag naar is op de arbeidsmarkt.

Succesfactoren

De derde stap is het benoemen van je succesfactoren. Dit betekent dat je aangeeft waarom je in de gekozen beroepen succesvol zou zijn. Je maakt hierbij gebruik van je de kennis die je nu hebt over je gedragsstijl en competenties. Verder kun je hiervoor gebruik maken van concrete voorbeelden uit je werk- of leerervaring. Het is belangrijk om deze kennis paraat te hebben, zodat je in een sollicitatiegesprek overtuigend kunt vertellen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

Werkcultuur

De vierde stap is het vinden van de werkcultuur waarin je het beste tot je recht komt en de meeste voldoening zal behalen. Dit betekent dat je onderzoekt welke organisaties of bedrijven een werkomgeving bieden die aansluit bij jouw waarden, normen, verwachtingen en behoeften.

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar wat de organisatie of het bedrijf doet, maar ook naar hoe ze dat doen en hoe ze met hun medewerkers omgaan.

Plan van aanpak

De vijfde en laatste stap is het maken van een plan van aanpak met activiteiten die je gaat uitvoeren om je gedroomde baan te verwezenlijken. Dit betekent dat je concrete acties formuleert die je helpen om dichter bij je doel te komen. Je kunt hierbij denken aan het opstellen van een cv en een motivatiebrief, het solliciteren naar vacatures, het volgen van een opleiding of cursus, het uitbreiden van je netwerk of het starten van een eigen onderneming. Het is belangrijk om je plan regelmatig te evalueren en bij te stellen als dat nodig is.

Met DE CARRIÈREPUZZEL krijg je meer inzicht in jezelf. En in de mogelijkheden die er voor jou zijn op de arbeidsmarkt. Door deze vijf stappen te volgen, vergroot je de kans dat je een baan vindt die bij je past en waarin je gelukkig bent. Het is wel belangrijk om de volgorde van deze stappen aan te houden, want als je bijvoorbeeld eerst gaat solliciteren zonder zelfontdekking en zelfinzicht of beroepselectie, loop je het risico dat je een verkeerde keuze maakt of afgewezen wordt. Dus begin vandaag nog met het oplossen van de carrièrepuzzel en ontdek welke baan jou op het lijf geschreven is!!

×

Hi!

Wij helpen je graag verder klik op ons onderstaande logo.

× Hoe kan ik je helpen?